Akrylgarn

Ett syntetiskt garn som inte kliar eller sticker på huden. Ofta blandar vi Akryl med andra garner, till exempel ull, för att förstärka strumpornas egenskaper. Det kan tvättas i 40°C i tvättmaskin, utan att det mister färg eller form.

Bambu

Bambu är ett naturmaterial och har antibakteriella egenskaper som motverkar svamp och dålig lukt av fotsvett. Bambu håller även dina fötter torrare. Bambustrumpor är väldigt mjuka och sköna.

Bomull

Bomull är ett naturmaterial med hög fuktabsorbtion, är starkt och tåligt och åldras vackert. Garnerna vi använder är mjuka, behagliga och alltid färgäkta. Bomull är ett mycket vanligt material i strumpor.

Coolmax

Är ett varumärke för en lätt mikrofiber en konstfiber av polyestertyp. Garnet är sammansatt på ett sätt så att det andas/transporterar bort fukt. Är mycket mjukt och skönt, är dock något mindre slitstarkt och har en viss tendens att blir något nopprigt.

Lycra

Är ett varumärke för en fiber som heter elastom, annat namn är elastan. Garnet har en hög elasticitet och är väldigt följsamt. Produkten är väldigt beständig och tålig.

Merinoull

Typ av ull som kommer från merinofåret. Finaste, mjukaste ullen som finns att tillgå. Vanligen tillverkad i Australien, Nya Zealand och i Sydamerika av etiska skäl använder vi enbart ull som är garanterat s.k. Mulesingfri.

Modal

Modal kommer från papper precis som viskos, en fiber av cellulosa. Bland fördelarna märks att modal inte krymper och kan behålla färg bättre än många andra textilier. Modal är också mjukare än bomull. Modal har även antibakteriella egenskaper som motverkar dålig lukt och svamp. Råvaran kommer nästan uteslutande från Sverige eller Europa.

Polyamid (nylon)

En blandning av syntetfiber och naturfiber. Syntetiska fibrer är framställda av oljebaserade produkter. Polyamid kombineras ofta förutom av naturfiber med akryl och polyester. På grund av polyamids höga slitstyrka används det ofta till strumpor.

Prolén

Är ett syntetiskt garn av modifierad polypropylen. Det andas och transporterar bort fukt och lukt. Produkten är mycket slitstark och färgbeständig. Som kuriosa kan nämnas att vissa påstår att Prolen kan vara både antibakteriell och ha läkande egenskaper.

Superwash-ull

Superwash ull är mjukt och skönt utan att klia. Du kan tvätta strumporna i maskin på 30–40°C MEN använd INTE sköljmedel.

Ull

Naturmaterial vanligtvis från får. Ullen absorberar fukt, samtidigt har den en hög isoleringsförmåga vilket gör att den hjälper foten att hålla rätt temperatur. Vi använder alltid ull som är speciellt behandlad för att klara normal hantering i tvättmaskin. Gemensamt för all typ av ull är den inte behöver tvättas lika ofta som andra material.

Viafil

Är ett varumärke för en konstfiber, modifierad polypropylen. Garnet andas och transporterar bort fukt och lukt. Produkten är mycket slitstark och färgbeständig. Som kuriosa kan nämnas att vissa påstår att Viafilen har en ”helande” effekt.

 

Våra tvättråd